AOW: stand van zaken

AOW: stand van zaken

3-6-2010

Door de val van het kabinet Balkenende IV was het even stil rond de AOW. Inmiddels staat het onderwerp weer volop ter discussie. We geven u de laatste stand van zaken.

In de eerdere plannen van het kabinet zou de AOW-leeftijd in twee stappen omhoog gaan: in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Voor mensen die op 1 januari 2010 55 jaar of ouder zijn, zou er niets veranderen. Door de val van het kabinet werd dit wetsvoorstel niet meer in de Tweede Kamer behandeld.

Verhoging van de AOW-leeftijd is volgens het kabinet nodig omdat de AOW te duur wordt. De AOW wordt betaald door mensen die werken. Omdat steeds meer mensen AOW krijgen (vergrijzing) en steeds minder mensen werken, is er straks niet genoeg AOW voor iedereen.

De meeste politieke partijen staan inmiddels achter een verhoging van de AOW-leeftijd. Maar over de invulling daarvan – bijvoorbeeld wanneer de verhoging ingaat en hoe snel de AOW-leeftijd omhoog gaat – zijn ze het onderling nog niet eens.

Ook maatschappelijke organisaties hebben een belangrijke stem in de discussie rond de AOW. Werkgevers- en werknemersorganisaties voeren intensieve besprekingen. Inmiddels (4 juni 2010) hebben beide partijen een principeakkoord gesloten over verhoging van de AOW-leeftijd.


Het definitieve besluit over de AOW wordt door het nieuwe kabinet genomen. Ondanks alle discussies verandert er voorlopig dus niets. We blijven u op de hoogte houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *