Ben je op pensioen? Dan is een draadloze koptelefoon de beste keuze.

Wanneer je muziek wilt luisteren met een headphone, heb je keuze uit vele verschillende modellen, types en technieken. De keuze is zo ongelooflijk groot, dat je bijna niet meer weet welke je moet kiezen. Voor je een keuze maakt moet je, vooral als je de headphone veel of professioneel wilt gebruiken, toch enkele zaken op een rijtje zetten. Naast het type headphone, is de belangrijkste vraag om te beantwoorden, of je een headphone mét draad wilt, of draadloos. 

Met draad is de klassieke manier van luisteren via een headphone en geeft een betrouwbare kwaliteit zonder verlies van geluid. Maar veel mensen worden soms gek van alle draden waarmee we met onze elektronica verbonden zijn. Vandaar dat de afgelopen jaren de draadloze headphones enorm in opmars zijn.  Op je oude dag tijdens je pensioen is het trouwens ook veel comfortabeler om met een draadloze koptelefoon te werken, zo hoef je nooit meer op te staan om de koptelefoon in te pluggen in je televisie of hoef je niet meer te zoeken naar het tussenstuk om hem in te pluggen.

Draadloze headphone zijn daarentegen handig in gebruik. Je hoeft niet perse bij je laptop te blijven zitten, maar ook draadloze verbinding via een telefoon is enorm handig. Hoewel de kwaliteit van draadloze headphones enorm is verbetert, zijn er altijd wel mensen die er toch niet tevreden over zijn. Muziek via een draadloze verbinding, wordt namelijk gecomprimeerd en dat kan in sommige gevallen kwaliteitsverlies van het geluid opleveren. Draadloze headphone dienen te worden opgeladen via een accu en kunnen een bereik hebben van wel 100 meter. Kijk voor ‘the best wireless headphone’ op: https://www.bluetoothkoptelefoon.com/

 

Type headphones

 
De vraag die dan beantwoord moet worden, is welk type headphone wil je? Wil je kleine oortjes of wil je juist een grote headphone die je oren bedekt? Er zijn verschillende types te onderscheiden:

 

In-ear headphones

 
In-ear headphones zijn de kleine koptelefoontjes, die je in je gehoorkanaal stopt. Dit is vooral erg handig als je bijvoorbeeld onderweg muziek wilt luisteren, in bijvoorbeeld openbaar vervoer, of tijdens het hardlopen. Doordat ze lekker compact zijn voel je niet dat je een koptelefoon op hebt en het geluid komt rechtstreeks je oren in.

 

On-ear headphones

 
Dit zijn vaak ook lichtere koptelefoons. De on-ear headphone komt tegen het binnenoor aan. Dit betekend dat deze koptelefoon niet het gehele oor bedekt en daardoor gevoeliger kan zijn voor geluiden van buitenaf. Wel is de kwaliteit vaak beter dan in-ear headphones.

 

Over-ear headphones

 
Dit zijn de grootste koptelefoons. De over-ear headphone heeft een vorm van een oorschelp en wanneer je de deze opzet, bedekt hij je gehele oor. Hierdoor ben je nagenoeg geheel afgesloten van de buitenwereld en kun je optimaal van muziek genieten. Nadeel kan zijn, dat het formaat niet altijd even handig is.
 

Ruisonderdrukking

 
Deze techniek is op de meeste moderne headphones al van toepassing. Als je vroeger last had van omgevingsgeluiden tijdens het muziek luisteren, dan zette je de muziek gewoon harder. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je gehoor, daarom is er de ruisonderdrukking techniek uitgevonden. Er is passieve ruisonderdrukking, wat een geluidsisolatie is op de koptelefoon, zoals bijvoorbeeld de schelp op een over-ear of on-ear headphone. Dan is er nog de actieve ruisonderdrukking. Kleine microfoontjes op je headphone detecteren de geluiden die van buiten komen en passen dan automatisch je geluid van de headphone aan. Dit is een zeer veelbelovende techniek.