Hoe staat het pensioenfonds er eind mei 2012 voor?

12-6-2012

In mei 2012 is de geschatte dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds Wonen gestegen van 94,1% naar 102,8%.

Wat is de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen van het fonds en de pensioenen die het fonds nu en in de toekomst moet uitbetalen. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds voldoende geld om alle pensioenen te betalen. De dekkingsgraad geeft dus aan hoe gezond het pensioenfonds is.  

Dekkingstekort of reservetekort?

Pensioenfondsen moeten reserves hebben om bepaalde risico’s op te vangen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft eisen gesteld aan de grootte van deze reserves. Is de dekkingsgraad lager dan 105%, dan spreekt men van een dekkingstekort. Er is sprake van reservetekort als de dekkingsgraad lager is dan 108% (maar hoger dan 105%).

In de tabel ziet u wat een bepaalde dekkingsgraad betekent: 

Stijging mei 2012 door rekenmethode

Het pensioenfonds moet van De Nederlandsche Bank (DNB) een aangepaste methode gebruiken voor het berekenen van de dekkingsgraad. DNB kijkt hierbij naar de ontwikkeling van de rente op de financiële markten.

In april en mei 2012 is de rente sterk gedaald. Door de aangepaste methode wordt de dekkingsgraad in deze situatie eerst hoger en vervolgens lager. Hierdoor is de dekkingsgraad voor dit pensioenfonds in mei hoger. De verwachting is, dat deze in de komende maanden weer daalt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *