Reactie op uitzending Zembla

Reactie op uitzending Zembla

14-2-2011

Zaterdag 5 februari zond Zembla (VARA) een tv-programma uit over de Nederlandse pensioenfondsen. Volgens dit programma hadden de pensioenfondsen er financieel veel beter voor kunnen staan. Zembla ging daarbij uit van een eigen onderzoek. Nu blijkt dat dit onderzoek niet betrouwbaar is en veel fouten bevat.

De uitzending van Zembla heeft tot veel onrust geleid. Dat is niet terecht, want het programma ging uit van een onderzoek waarin veel vergissingen, rekenfouten en verkeerde conclusies staan.

Volgens Zembla hadden de Nederlandse pensioenfondsen 145 miljard euro meer met hun beleggingen kunnen verdienen. En als de pensioenpremies hoger waren geweest, zouden de pensioenfondsen nu 799 miljard euro rijker zijn. Uit ander onderzoek blijkt nu dat Zembla er bij deze berekeningen 650 miljard euro naast zit. Beide conclusies zijn dus niet juist.

Beleggen is nooit zonder risico’s. Maar als pensioenfondsen niet zouden beleggen, zou het pensioen veel duurder zijn en lager uitvallen. En ondanks een beurscrisis (2001) en een kredietcrisis (2008) hebben de Nederlandse pensioenfondsen in de afgelopen 20 jaar jaarlijks gemiddeld 7% rendement behaald.

Ook op het punt van de pensioenpremie is de conclusie van Zembla niet juist. Het pensioenfonds wil ervoor zorgen dat u een goed en betaalbaar pensioen hebt. Het doel van het pensioenfonds is niet om zoveel mogelijk geld in kas te hebben.

Bij het vaststellen van de pensioenpremie kijken we dus zorgvuldig hoeveel financiële ruimte het pensioenfonds heeft. Als het pensioenfonds er financieel goed voor staat, kan de pensioenpremie omlaag en kunnen we de pensioenen verhogen. Als het pensioenfonds weinig reserves heeft, geldt het omgekeerde.

We hopen dat we hiermee het verkeerde beeld dat de uitzending van Zembla gaf kunnen rechtzetten. Via deze website houden we u op de hoogte van de financiële situatie van uw pensioenfonds.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met het Klant Contact Center.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *