Vermindering uitkering nabestaandenpensioen

Vermindering uitkering nabestaandenpensioen

Onlangs heb ik een vraag voorgelegd gekregen van een weduwe over haar  nabestaandenpensioen dat al flink wat jaren aan haar werd uitgekeerd. Gelukkig kon in overleg met verzekeraar haar probleem worden  opgelost zonder tussenkomst van een rechter.

Het ging om de volgende situatie:

De weduwe kreeg bericht van de verzekeraar dat ze een fout hadden gemaakt in de levenslange uitkering van het nabestaandenpensioen.  Ze waren er achter gekomen dat een gedeelte van de uitkering tijdelijk had moeten zijn.  Omdat zij zelf een fout hadden gemaakt, zouden ze niet het teveel uitbetaalde gedeelte terugvorderen, maar wel werd per direct haar maandelijkse uitkering met de helft gehalveerd.

Het scheelde wel dat er niet met terugwerkende kracht  werd teruggevorderd, maar deze mededeling was toch ook wel schrikken voor de weduwe omdat ze met een halve uitkering van het nabestaandenpensioen in de knel kwam met haar kosten.

De verzekeraar heeft zo’n twintig jaar geleden(!), toen het nabestaandenpensioen inging,  in een brief verwoord dat de uitkering levenslang zou worden uitbetaald. Ook in latere correspondentie kwam niet naar voren dat een deel tijdelijk zou zijn. Er waren ook geen polisbladen meer aanwezig waaruit bleek dat een gedeelte van het nabestaandenpensioen tijdelijk was.  De weduwe had  dus niet eerder zelf ook eventueel deze conclusie kunnen trekken.  In jurisprudentie wordt hier nog wel eens naar verwezen of je zelf ook die conclusie had kunnen trekken, ook al wordt er in latere correspondentie iets anders gemeld.

Op basis van jurisprudentie hebben we onder andere bij de verzekeraar aangekaart dat iets waarover al 20 jaar wordt gecorrespondeerd, namelijk  dat de uitkering levenslang is, niet verwacht kan worden dat de weduwe  had kunnen weten dat een gedeelte van de uitkering tijdelijk zou zijn.  De verzekeraar heeft direct besloten de levenslange uitkering voort te zetten zoals die was. Een zeer prettige uitkomst voor deze weduwe, zonder te veel extra (juridische) rompslomp.

The post Vermindering uitkering nabestaandenpensioen appeared first on Pensioen.com.

Pensioen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *