Voorstel Adfiz op pensioengebied verdient steun pensioenspecialisten

Voorstel Adfiz op pensioengebied verdient steun pensioenspecialisten

Wetsvoorstel versobering pensioenen

Dinsdag 15 april was er een commissievergadering van de commissie financiën van de Eerste Kamer.  Het onderwerp was de wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen. Daarnaast was de maximering van het pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014 aan de orde. Dit voorstel was op 6 maart aangenomen door de Tweede Kamer.

Alle ‘coalitiepartijen’ stemden voor. De Eerste Kamercommissie voor Financiën heeft op 7 april 2014 de memorie van antwoord ontvangen. Op 15 april 2014 heeft de commissie de inbreng voor het nader voorlopig verslag geleverd. De plenaire behandeling door de Eerste Kamer  – gezamenlijk met het oorspronkelijke wetsvoorstel  –  is voorzien voor 20 mei  aanstaande .

Motie haalt het niet, maar Adfiz verdient steun

Door brancheorganisatie Adfiz zijn diverse vragen gesteld aan kamerleden met betrekking tot de implementatie en zorgvuldige aanpassingen van de vele tienduizenden pensioenregelingen.  Een motie daarover heeft het echter niet gered, mede omdat de staatssecretaris heeft aangegeven dat een dergelijke motie/aanpassing niet nodig was en juist al in het voorstel verwerkt zou zijn.

Uit de memorie van antwoord blijkt evenwel  iets heel anders. De inzet van Adfiz, een jaar implementatie- tijd waarin aanpassingen aan pensioencontracten met terugwerkende kracht per 1 januari 2015 op verantwoorde wijze kunnen worden gerealiseerd, verdient alle steun van pensioenspecialisten, werkgevers en werknemers en wel om volgende drie redenen:

  1. Werknemers en werkgevers moeten een reële termijn geboden worden om een akkoord te bereiken over de grootste versobering ooit op pensioengebied.
  2. De overgangstermijn moet beredeneerd worden vanuit de positie van de werkgevers en de werknemers en niet vanuit de positie van de verzekeraars.
  3. Er mag als gevolg van de enorme bezuinigingsactie van dit kabinet geen rechtsongelijkheid ontstaan doordat verschillende belastinginspecteurs met uiteenlopende termijnen gaan werken.

 

Het bericht Voorstel Adfiz op pensioengebied verdient steun pensioenspecialisten verscheen eerst op Pensioen.com.

Pensioen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *